Omvårdnad Alkoholberoende - Domän 2

Näringsintag: mindre än kroppsbehovet

Upp

Definition

Otillräckligt intag av näringsämnen för att motsvara det metabola behovet. (1)


Kännetecken

  • Beskriver förändrade smakupplevelser
  • Bleka slemhinnor
  • Brist på information
  • Brist på intresse för mat
  • Brist på mat
  • Diarré
  • Felaktig information
  • Fettrik avföring
  • Hyperaktiva tarmljud
  • Kramp i buken
  • Kroppsvikt som är 20 procent under den ideala
  • Massivt håravfall
  • Missuppfattningar
  • Motvilja att äta
  • Mättnad direkt efter att ha ätit
  • Nedsatt muskeltonus
  • Smärtor i buken
  • Svaghet i muskulatur som används för att svälja
  • Sår i munhålan
  • Uppger sig äta mindre än dagliga rekommendationer
  • Upplevd oförmåga att äta mat
  • Viktminskning trots adekvat intag av mat (1)


Relaterade faktorer

  • Oförmåga att inta föda
  • Oförmåga att smälta föda
  • Otillräckliga ekonomisk situation (1)
  • Ångest
  • Saknar initiativförmåga och kraft att äta
  • Bristande kunskap om sund kosthållning
  • Förlorat aptiten på grund av nedstämdhet, ensamhet (6)
  • Missbruk av laxantia och/eller diuretika (3)


Kortsiktiga mål

  • Patienten har gått upp x gram (g) per vecka.
  • Patienten äter x-antal mål per dag.
  • Ökat mat- och kaloriintag med gradvis ökning varje dag.
  • Tid för fysisk aktivitet är begränsad till x minuter/timmar per dag/vecka. (3)


Långsiktiga mål

  • Patienten har förmågan att uppvisa förändringar i ätmönster som leder till stabil viktkontroll.
  • Patienten kan verbalisera planer för hur vikten på sikt ska hållas stabil. (3)


Omvårdnadsåtgärder

Kartläggning

  • Patienten observeras under en timme efter måltid (heldygnsvård).
  • Mat- och vätskeregistrering (heldygnsvård)
  • Daglig viktkontroll (heldygnsvård) (3)

Psykoedukation

Diskutera nutritionsbehov, aktivitet och sambandet däremellan. (2)

Aktivitet

  • Erbjud tre mellanmål per dag.
  • Gör schema med patienten med ett gemensamt bestämt X antal aktiviteter.
  • Patienten äter ensam (före eller efter andra patienter) med stöd av en personal. (3)

Näringsintag: mer än kroppsbehovet

Upp

Definition

 Näringsintag som överskrider det metabola behovet. (1)


Kännetecken

  • Koncentrerar födointag till slutet av dagen.
  • Olämpliga matvanor (t.ex. kopplar ihop mat med andra aktiviteter).
  • Stillasittande livsstil.
  • Vikt 20 procent över idealet för längd och kroppsbyggnad.
  • Äter som en reaktion på inre signaler förutom hungerskänsla (t.ex. oro).
  • Äter som en reaktion på yttre signaler (t.ex. tid på dagen, social situation). (1)


Relaterade faktorer

  • För stort näringsintag i relation till det metabola behovet.
  • För stort näringsintag i relation till fysisk aktivitet (kaloriöverskott).(1)
  • Biverkningar av medicinering (t.ex. neuroleptika, kortison)
  • Tvångsmässigt ätande.
  • Bristande kunskap om adekvat näringsintag.
  • Stillasittande livsstil.
  • Minskad aktivitet. (2)


Kortsiktiga mål

  • Patienten har förmåga att beskriva varför han/hon ökar i vikt. (2)
  • Patienten kan redogöra för de förändringar som behöver göras för att gå ner i vikt. (3)


Långsiktiga mål

  • Patienten har förmåga att uppvisa förändringar i ätmönster som leder till stadig viktminskning/viktkontroll.
  • Patienten kan verbalisera planer för hur vikten på sikt ska hållas stabil. (3)


Omvårdnadsåtgärder

Kartläggning

  • Diskutera tillsammans med patienten nutritionsbehov, aktivitet och sambandet däremellan. (2)
  • Diskutera känslor och emotioner kopplade till mat och ätande. (3)


Psykoedukation

 Informera om att viktminskning troligen kommer att stanna upp i perioder, vilket kan leda till frustration. (3)


Aktivitet

  • Uppmana patienten att föra matdagbok.
  • Utforma en måltidsplan med patienten.
  • Stötta patienten att sätta upp realistiska mål för viktminskning.
  • Hjälp patienten att göra upp en plan för progressiv träning (vid behov tillsammans med sjukgymnast). (3)

 

Dehydrering

Upp

Definition

 Minskad intravaskulär, interstitiell eller intracellulär vätska. Detta avser dehydrering, vattenförlust utan förändring av natrium. (1)


Kännetecken

  • Blodtryckssänkning
  • Förhöjd kroppstemperatur
  • Förändrat mentalt tillstånd
  • Minskad elasticitet i huden (turgor)
  • Minskad utsöndring av urin
  • Minskning av pulsens tryck och fyllnad
  • Plötslig viktförlust
  • Svaghet
  • Torra slemhinnor
  • Torr hud
  • Törst
  • Ökad pulsfrekvens
  • Ökad urinkoncentration (1)


Relaterade faktorer

  • Aktiv förlust av vätska.
  • Brister i reglerande system. (1)
  • Minskat vätskeintag.
  • Störd vätske- eller elektrolytbalans till följd av malnutrition eller självframkallad kräkning. (3)


Kortsiktiga mål

Patienten tillförs 125 ml vätska varje vaken timme (heldygnsvård). (3)


Långsiktiga mål

Patienten uppvisar inga symptom på dehydrering (normal urinmängd 10-20 dl/dygn, normala hudturgor etc.). (3)


Omvårdnadsåtgärder

Kartläggning

Stötta patienten att identifiera de känslor och farhågor som ligger bakom aktuell ätstörning. (3)


Psykoedukation

  • Informera patienten om att det är viktigt med anpassat vätskeintag (2000-3000 ml/dygn).
  • Informera patienten om vikten av regelbunden och noggrann munhygien (t.ex. använd fluor sugtabletter mot muntorrhet). (3)


Aktivitet

  • Bedömning och dokumentation av patientens hudturgor och eventuella förändringar i hudkostym.
  • Insättning av vätske- och miktionslista (slutenvård).
  • Viktmätning på fastande mage en gång/vecka.
  • Observera patienten i minst 1 timme efter måltider vid misstanke om självframkallade kräkningar – det gäller främst toalettbesök (slutenvård).
  • Inspektera och dokumentera tillståndet på munnens slemhinnor när det gäller fuktighet och färg. (3)

 

Om dokumentet: Omvårdnad Alkoholberoende - Domän 2